Необходими съставки:
Яйца - 5 бр.
Кисело мляко „Каймакани“ - 400 гр.
Сода за хляб - 1 ч.л.
Брашно - 4 ч.ч.
Захар - 1 ч.ч.
Пудра захар - 2 с.л.
Бакпулвер - 1 бр.
Ванилия - 1 бр.
Олио - 1/2 ч.ч.
Какао - 2 с.л.
В дълбок съд разбивате яйцата, а след това добавяте захарта и бъркате добре.
Към тях добавяте киселото мляко, като преди това в него изсипвате содата. Разбърквате добре млякото и изсипвате към останалите продукти за кекса. Разбъркват се добре и се добавят олиото и ванилията.
След това добавяте брашното и бакпулвера и бъркате до получаване на гладка смес.
Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. Във вече намазаната форма сипвате половината от сместа, а в останалата половина сипвате какаото. Разбърквате добре и какаовата смес изсипвате върху останалата.
Кексът с какао и кисело мляко се пече във фурната до готовност на 180 градуса.